Alles over castratie

Castratie

Sommige eigenaren zijn ervan overtuigd dat alle reuen gecastreerd moeten worden. Dit is niet het geval. Sommige reuen functioneren prima zonder dat ze gecastreerd zijn. Echter het komt ook voor dat ze ongewenst reuengedrag gaan vertonen. Te denken valt dan aan weglopen, dominantie, plassen in huis, en agressiviteit. Aan de andere kant moeten we ons realiseren dat na een castratie de reu wel wat aan spontaniteit inlevert. Indien er twijfel ontstaat over de vraag of we een reu wel moeten castreren, dan is er de mogelijkheid om zo’n reu tijdelijk te castreren m.b.v. een implantaat. Dit werkt ca. 6 maanden, en in die tijd kan de eigenaar beoordelen of permanente castratie een optie is.

De castratie van de reu voeren wij het liefst uit vanaf een leeftijd van ongeveer 10-12 maanden. Houdt er wel rekening mee, dat uw hond hiervoor al geslachtsrijp kan zijn.

Voor de castratie wordt uw hond een dagdeel bij ons opgenomen. De snede wordt onderhuids gehecht en de huid zelf wordt gelijmd. Dit betekent dat er geen hechtingen verwijderd hoeven te worden. Een kap is daarom niet nodig en dat is een groot voordeel voor de hond. Soms adviseren wij een Medical Pet Shirt om te voorkomen dat de hond aan de wond gaat likken.

Het hormonale resultaat laat zich pas 6 weken na de castratie zien. Eerst moet de testosteronspiegel in het bloed voldoende gedaald zijn om een gedragsverandering bij de reu te bewerkstelligen.